Gəl, dad, zövq al
Azərbaycan milli dadlarına səyahət et
Çoxçeşidli kulinariya nümunələrinə sahib olan Azərbaycan mətbəxi yalnız yeməklərini deyil, o cümlədən xalqımızın mədəniyyətini, tarixini və qonaqpərvərliyini özündə əks etdirir. Şimalın yaşıl çəmənliklərindən tutmuş cənubun bərəkətli torpaqlarına qədər hər bir regionun özünəxas olan xüsusi mətbəxi bu torpağın və onun insanlarının hekayəsindən bəhs edir. İstər paxlavanın incə və zərif qatları, pitinin damaqda iz buraxan dərin ləzzəti, istərsə də çoban salatının təravətli və təbii dadı olsun – hər bir resept Azərbaycan mətbəxinin zəngin irsini və özünəməxsus dadını nümayiş etdirir.
Həyatın və baharın dirçəlişini təcəssüm etdirən, nişanlar, toylar, bayramlar və xoşbəxt həyatla sıx bağlı olan paxlava Azərbaycanda şənliklərin əsasını təşkil edir və ölkədə milli şüurla əlaqələndirilir. Digər bayram şirniyyatları ilə birlikdə paxlavanın Azərbaycanda daşıdığı ailə səadəti, harmoniya, ictimai nizam, bolluq kimi mədəni mənalar paxlavanı milli çay süfrəsinin əsas atributlarından birinə və xüsusilə Novruz bayramı olmaqla bayram süfrələrinin ayrılmaz hissəsinə çevirir. Ümumxalq bayramlardan əlavə, paxlava toy və nişan kimi ailə-məişət mahiyyətli tədbirlərdə əsas təamlardan biridir. Ulduzabənzər almaz formalarında kəsilmiş və günəşi və ayı simvolizə edən digər şirniyyatlarla müşayiət olunan paxlava astronomik bahar bərabərliyinin gəlişi ilə bağlı bayramı qeyd edir və Azərbaycanın zərdüşti əcdadlarının astral kultunu əks etdirir. Paxlava üçün istifadə edilən eyni həndəsi formaya astroloji simvolizmi ilə yanaşı, bir çox ənənəvi Azərbaycan xalçalarının naxışlarında da rast gəlinir.
Hazırlanma müddəti
Bişirilmə müddəti
Hazırlanma çətinliyi
Çətin
Hazırlanma müddəti
Bişirilmə müddəti
Hazırlanma çətinliyi
Çətin
Shah Pilaf, often called the “crown jewel” of Azerbaijani cuisine, is a dish as majestic as its name suggests. This iconic masterpiece is a symbol of celebration and hospitality, reserved for the most special occasions.
Encased in a golden, flaky crust of lavash, Shah Pilaf unveils a fragrant blend of saffron-infused rice, tender meat, and a medley of dried fruits and nuts. Every bite offers a perfect harmony of textures and flavors, transporting you to the heart of Azerbaijan’s culinary heritage.
As a dish deeply rooted in tradition, Shah Pilaf represents more than just food—it embodies the warmth and generosity of Azerbaijani culture. Shah Pilaf, often called the “crown jewel” of Azerbaijani cuisine, is a dish as majestic as its name suggests. This iconic masterpiece is a symbol of celebration and hospitality, reserved for the most special occasions.
Encased in a golden, flaky crust of lavash, Shah Pilaf unveils a fragrant blend of saffron-infused rice, tender meat, and a medley of dried fruits and nuts. Every bite offers a perfect harmony of textures and flavors, transporting you to the heart of Azerbaijan’s culinary heritage.
As a dish deeply rooted in tradition, Shah Pilaf represents more than just food—it embodies the warmth and generosity of Azerbaijani culture.
Shah Pilaf, often called the “crown jewel” of Azerbaijani cuisine, is a dish as majestic as its name suggests. This iconic masterpiece is a symbol of celebration and hospitality, reserved for the most special occasions.
Encased in a golden, flaky crust of lavash, Shah Pilaf unveils a fragrant blend of saffron-infused rice, tender meat, and a medley of dried fruits and nuts. Every bite offers a perfect harmony of textures and flavors, transporting you to the heart of Azerbaijan’s culinary heritage.
As a dish deeply rooted in tradition, Shah Pilaf represents more than just food—it embodies the warmth and generosity of Azerbaijani culture. Shah Pilaf, often called the “crown jewel” of Azerbaijani cuisine, is a dish as majestic as its name suggests. This iconic masterpiece is a symbol of celebration and hospitality, reserved for the most special occasions.
Encased in a golden, flaky crust of lavash, Shah Pilaf unveils a fragrant blend of saffron-infused rice, tender meat, and a medley of dried fruits and nuts. Every bite offers a perfect harmony of textures and flavors, transporting you to the heart of Azerbaijan’s culinary heritage.
As a dish deeply rooted in tradition, Shah Pilaf represents more than just food—it embodies the warmth and generosity of Azerbaijani culture.
Shah Pilaf, often called the “crown jewel” of Azerbaijani cuisine, is a dish as majestic as its name suggests. This iconic masterpiece is a symbol of celebration and hospitality, reserved for the most special occasions.
Encased in a golden, flaky crust of lavash, Shah Pilaf unveils a fragrant blend of saffron-infused rice, tender meat, and a medley of dried fruits and nuts. Every bite offers a perfect harmony of textures and flavors, transporting you to the heart of Azerbaijan’s culinary heritage.
As a dish deeply rooted in tradition, Shah Pilaf represents more than just food—it embodies the warmth and generosity of Azerbaijani culture. Shah Pilaf, often called the “crown jewel” of Azerbaijani cuisine, is a dish as majestic as its name suggests. This iconic masterpiece is a symbol of celebration and hospitality, reserved for the most special occasions.
Encased in a golden, flaky crust of lavash, Shah Pilaf unveils a fragrant blend of saffron-infused rice, tender meat, and a medley of dried fruits and nuts. Every bite offers a perfect harmony of textures and flavors, transporting you to the heart of Azerbaijan’s culinary heritage.
As a dish deeply rooted in tradition, Shah Pilaf represents more than just food—it embodies the warmth and generosity of Azerbaijani culture.